رفتارهای آسیب زا در کودکان

آشنایی با رفتارهای آسیب‌زا در تربیت فرزند

از مهم‌ترین نیازهای انسان به ویژه در دوران کودکی، دریافت عشق و محبت می‌باشد. اما باید توجه داشت که همین محبت کردن نیز از اصول و حد و حدودی برخوردار است، که رعایت کردن آن موجب می‌شود تا هم کودک محبت کافی دریافت کند و هم کمک می‌کند تا او در آینده تبدیل به فردی مستقل شود.

همه پدر و مادرها در تلاشند تا در حد توانشان والدینی ایده آل برای فرزندان خود باشند و سعی در رفع انواع مشکلات رفتاری در کودکان خود دارند. اما در واقع ممکن است همیشه همینطور نباشد، به این معنی که گاهی بعضی از کارها نه تنها ممکن است در تربیت فرزندان چندان مفید واقع نشوند، بلکه می‌تواند آسیب‌زا هم باشد، که البته باید گفت این امر کاملا غیر ارادی و ناخواسته نیز می‌باشد. بنابراین می‌بایست با این رفتارها آشنا شویم تا راحت‌تر بتوان از آن‌ها در تربیت کودکان اجتناب کنیم.

آشنایی با رفتارهای آسیب زا

در ادامه به بررسی برخی از رفتارهای آسیب‌‌زا در تربیت فرزندان که ممکن است در آینده منجر به مشکلات رفتاری در آن‌ها شود خواهیم پرداخت.

عدم توجه کافی به کودک

از اصلی‌ترین رفتارهایی که می‌تواند در تربیت فرزندان بسیار تاثیرگذار باشد، بی‌توجهی به کودک است. همانطور که می‌دانید کودکان نیازمند توجه و همچنین محبت از سوی والدین خود هستند، اما زمانی که پدر یا مادر آن‌ها به دلیل مسائلی چون گرفتاری‌ها و مشغله‌های خود، توجه کافی را از فرزندان خود دریغ می‌کنند، ممکن است کودک برای دریافت محبت و جلب توجه، راه‌های منفی را انتخاب کنند، که در پی آن خطرات یا مشکلاتی را در پی خواهد داشت.

همین موضوع دلیلی مهم بر بروز رفتارهای محبت آمیز و ابراز توجه بیشتر به کودکان بی سرپرست در موسسات خیریه در تهران می‌باشد. از جمله این رفتارهای پر مخاطره می‌توان از آسیب زدن به خود یا دیگران نام برد.

تنبیه بدنی

دیگر رفتار آسیب‌زا و حائز اهمیت که می‌تواند موجب اختلالات رفتاری در کودکان شود، تنبیه بدنی آنان نیز می‌باشد. باید گفت علی رغم پیشرفت جامعه، شبکه‌های اجتماعی و همچنین گسترش و پخش اخبار منفی در مورد کودک آزاری، متاسفانه همچنان در بعضی خانواده‌ها این رفتار قابل مشاهده است. همانطور که قبلا گفته شد، این رفتار مخرب چه در حال و چه در آینده، می‌تواند موجب اختلالات رفتاری و پرخاشگری حاد در کودکان شود.

شکست عزت نفس فرزند، یکی از رفتارهای مخرب در تربیت کودک

شکست عزت نفس یکی از مخرب‌ترین و آسیب‌زاترین رفتارهایی است که والدین می‌توانند در خصوص فرزند خود داشته باشند، چرا که این رفتار مخرب نه تنها در دوران کودکی بلکه در تمام عمر تاثیر بسیار بدی بر زندگی آن‌ها خواهد داشت. فرزندی که اعتماد به نفس و عزت نفس نداشته باشد، قطعا آینده روشنی هم در بر نخواهد داشت. ما در موسسه خیریه پرتومهر امام رضا در مشهد به کرات دیده‌ایم کودکان بدسرپرستی که از طریق راه‌های مختلف به منظور دریافت خدمات رفاهی و … به ما مراجعه می‌کنند، فاقد عزت نفس می‌باشند.

همانطور که ذکر شد برخی از رفتارهای اشتباه تاثیرشان محدود به کودکی نبوده، و متاسفانه آینده فرد را هدف قرار داده و تحت تاثیر خواهد گذاشت.

بی اعتبار کردن احساسات فرزندان

به فرزندان خود نگویید (نگران نباش یا گریه نکن)، چرا که این جملات ممکن است به کودک این را القا کند که احساسات او ارزش کافی را نداشته و می‌بایست احساسات خود را پنهان کنند یا با آن نیز مبارزه کنند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که از فرزند خود بخواهید تا احساسات خود را بروز دهند، چرا که با این کار می‌توانید از برخی آسیب‌های رفتاری و واکنش‌های اشتباه در آینده فرزند خود جلوگیری کنید.

مقایسه فرزندان با دیگران

بعضی از پدر و مادرها دوست دارند فرزندان خود را با هم یا با دیگران مقایسه کنند، اما این کار قطعا یک اشتباه بزرگ در تربیت فرزندان است.

این رفتار اشتباه موجب می‌شود که فرزندتان همیشه احساس شکست یا ناتوانی کند. بچه‌هایی که در فضای مقایسه‌گر و انتقاد آمیز رشد می‌کنند، مدام خود را شکست خورده تصور کرده و نمی‌توانند نقاط قوت خود را پیدا کرده و آن را تقویت کنند که این موجب سرخوردگی آن‌ها خواهد شد.

رفتار آسیب زا در بچه ها

زورگویی به فرزندان

والدینی که عادت به زورگوی دارند، همیشه برآنند که وضعیت را تماما تحت کنترل خود قرار دهند. معمولا این افراد نه تنها فرزندان خود را درک نمی‌کنند، بلکه در تلاشند تا با دستور دادن، خشونت کلامی و حتی خشونت فیزیکی آن‌ها را وادار به انجام امور مختلف کنند.

این دسته از والدین سعی می‌کنند با زور فرزند خود را همانطور که خود می‌خواهند تربیت کرده و اجازه نمی‌دهند کودکان خودشان به دنبال کشفیات و تجربیات جدید بروند.

بنابراین این رفتار اشتباه باعث می‌شود فرزندان دچار عزت نفس پایین و همچنین اضطراب و استرس شوند، در نتیجه آن‌ها نخواهند توانست چه در حال یا آینده به دیگران اعتماد کرده و یا با کسی صمیمی شوند.

نکات مهم در تربیت فرزند

در واقع می‌توان گفت رابطه‌ای که پدر و مادرها با فرزندان خود دارند، می‌تواند از مهمترین عنصر فرزند پروری باشد. به این معنی که ارزش ارتباط والدین تعیین کننده این است که چقدر فرزندشان به حرف‌های آن‌ها گوش داده، همکاری کنند و ارزشه‌ای آن‌ها را بپذیرند.

در صورتیکه والدین و فرزندان یک رابطه سالم بر اساس اعتماد، همدلی، احترام و مهربانی داشته باشند، می‌توان گفت استاندارد خوبی را پایه ریزی کرده‌اند. رابطه‌ای که توام با ترس، اجبار و کنترل بیش از اندازه باشد، استاندارد خوبی در جهت تربیت درست و مناسب برای فرزندان و بازخورد آن در برابر والدین نخواهد بود.

برای ایجاد یک رابطه سالم، خوب و مناسب با فرزندان، بهتر است والدین موضوعاتی را رعایت کنند، که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

  • در صورتی که فرزندتان بخواهد کار خاصی انجام دهد، با آن‌ها همراه شوید و برای او زمان بگذارید.
  • شنونده خوبی برای فرزندان خود باشید.
  • به وعده‌هایی که به فرزند خود داده‌اید عمل کنید تا بفهمند که قابل اعتماد هستید.
  • تا حد امکان در برابر آن‌ها شفقت و همدلی نشان دهید.
  • مشوق خوبی برای فرزندان خود باشید و موجب عزت نفس آن‌ها شوید.
  • به آن‌ها و خواسته‌هایشان تا حد امکان احترام بگذارید.
  • از نظم و انضباط مثبت استفاده نمایید.
  • شخصیت اصلی فرزند خود را بپذیرید،خواه خجالتی، اجتماعی، پرحرف یا فعال باشد، سپس به پرنگ‌تر شدن یا از بین بردن آن کمک کنید.
  • یک فهرست کوتاه از قوانین مهم تهیه کرده و آن را با فرزند خود مرور کنید. این قوانین باید در حول محور ایمنی، سلامتی و نحوه رفتار با دیگران باشد. در نظر داشته باشید که هرچه قوانین کم‌تر و ساده تر باشد، رعایت آن راحت‌تر خواهد بود.
  • در نظر داشته باشید که دعوای والدین در حضور فرزندان می‌تواند آثار مخربی در روند تربیت آن‌ها نیز داشته باشد، بنابراین تا حد امکان از آن بپرهیزید.

کمک مستقیم به بانک رفاه موسسه

شماره حساب: 
269520065
شماره کارت: 
5894-6370-0013-1489
شماره شبا: 380130100000000269520065

المان
کمک آنلاین
المان
محصولات پرتومهر
معرفی مراکز نگهداری
پرداخت نذورات

342 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روابط عمومی پرتو مهر